De dag nadat ik met het verkeerde meisje was – Jesse Browner

De dag nadat ik met het verkeerde meisje was – Jesse Browner

Van thuiskomen hoor je blij te worden als je in het holst van de nacht dat hele eind van Upper East Side naar je huis in Greenwich Village hebt gelopen. Wes was helemaal niet blij toen hij de buitentrap naar de voordeur op ging. Hij had gehoopt dat de lange wandeling door de donkere, stille stad hem meer inzicht in zijn situatie kon geven, maar zo werkte het niet. In andere omstandigheden was het vast een avontuur geweest, maar nu bleef alles één grote warboel, met gedachten zo flutterig en makkelijk af te danken als plastic tasjes.

Hoe ik bij dit boek kwam

Een jaar of wat geleden las ik The Catcher in the Rye, van de welbekende auteur J.D. Salinger, en al herinner ik me er weinig meer van, mijn Goodreads-review vond ik het een prachtig boek met een geniale hoofdpersoon en een boeiend, afwisselend verhaal. Ja, nou. Vermoedelijk was dat de reden dat De dag nadat ik met het verkeerde meisje was me aansprak toen ik het tegenkwam in de aanbieding van uitgeverij Leopold: het klonk wel intrigerend, als een verhaal over een overspelige, maar berouwvolle tiener die probeert te kiezen tussen twee meisjes. In zekere zin is het dat ook, maar, eh… ook weer niet echt.

Waar het over gaat

Het is midden in de nacht wanneer Wes weggaat van een feestje, het feestje waar hij zojuist zijn maagdelijkheid is verloren – aan een ander meisje dan zijn grote liefde. Terwijl Wes naar huis loopt, aan een schoolopdracht werkt, voor zijn zieke moeder zorgt en tijd doorbrengt met zijn zusje, reflecteert hij op wat er is gebeurd en op de twee vrouwen in zijn leven.

Wat ik ervan vond

Oké. Kunnen we het eerst even over de titel hebben? Want die vind ik dus echt stom. Ten eerste is-ie veel te lang en een ellende om te typen. Ten tweede is het echt een hele lelijke Nederlandse vertaling, terwijl de oorspronkelijke titel veel mooier is, veel kernachtiger en ook veel beter past bij de inhoud van het verhaal. Zeg nou zelf: Everything Happens Today is toch veel mooier dan (*lees dit op een rateltoontje*) De dag nadat ik met het verkeerde meisje was? Ja, vind ik ook. Dat wou ik dus even gezegd hebben. Voordat ik ga bespreken dat dit een goed boek is dat je echt moet lezen. Want dat is het.

Lang-dra-dig

Allereerst maar even een waarschuwing vooraf: dit is een behoorlijk langdradig boek. Langdradig als in: het hele boek bestaat uit één ellenlang hoofdstuk. Langdradig als in: innerlijke monologen van hoofdpersoon Wes die eigenlijk gewoon ronduit saai zijn en de weinige vaart die het verhaal heeft, er volledig uit halen. Langdradig als in: slepend en vaag. Langdradig als in: er gebeurt weinig. Lang-dra-dig dus. Maar, de eerlijkheid gebiedt me weer eens dit te nuanceren: Browner geeft met die langdradigheid ook wel een filosofisch, observerend tintje aan het verhaal dat best bijzonder is. En je went er ook snel aan, want als je eenmaal snapt hoe Wes denkt en de dingen ziet, is het best leuk om te lezen. Of om overheen te lezen, want dat heb ik stiekem hier en daar ook wel gedaan.

Familierelaties

Browner moet het verder vooral hebben van zijn talent voor het uitdiepen van personages, want dat kan hij beslist. Ik vond het prachtig hoe hij de relatie tussen Wes en zijn zusje Nora neer heeft gezet, maar Nora zelf is ook erg mooi tot leven gewekt, vooral in de manier waarop ze bungelt tussen kind en volwassen zijn. Daarnaast is er Wes’ moeder, die ernstig ziek is – en dat trekt een zware wissel op Wes en Nora, maar dat is zo mooi en gedetailleerd en aandachtig beschreven dat je echt met ze mee kunt voelen, ervaart hoe ze zich vastgrijpen aan de strohalmpjes hoop en liefde die hun moeder te bieden heeft en met haar wispelturige oplevingen proberen om te gaan.

Minimalistisch

Eigenlijk hebben al Browners personages iets waardoor ze je charmeren en je ze tof vindt: Nora met haar kinderlijke onbegrensdheid, Wes’ moeder die hun moeder niet meer echt is, hun vader die eigenlijk überhaupt niet meer echt iets is, Wes’ vriend James die het serieuze een beetje uit het verhaal haalt, Delia die vooral heel intrigerend en excentriek is en iets exotisch in het boek brengt en Lucy, het meisje dat ervoor zorgt dat de plot uiteindelijk heel anders uitpakt dan je op de eerste bladzijden denkt. Het geheel heeft iets puurs en minimalistisch: het is maar een klein verhaal, over Wes die zijn weg zoekt in de liefde, maar daar komen verschillende soorten liefde bij kijken en dat maakt het mooi en Catcher in the Rye-achtig.

Conclusie

De dag nadat ik met het verkeerde meisje was is een boek waar je misschien weinig concreets van zult vinden, maar dat zich toch ontpopt tot een mooi boek waardoor je op de één of andere manier geraakt wordt. De plot is verrassend, de personages zijn mooi uitgewerkt en de schrijfstijl is mooi filosofisch. Een coming of age-roman zonder poespas, al moet je wel opgewassen zijn tegen wat langdradigheid.

Titel: De dag nadat ik met het verkeerde meisje was (Everything Happens Today)
Auteur: Jesse Browner
Vertaald door: Annelies Jorna
Uitgeverij: Leopold
Verschenen: maart 2017
Aantal bladzijden: 184
Genre: young adult contemporary
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789025872625
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Uitgeverij Leopold, bedankt voor het recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top