Het is tijd om afscheid te nemen. Met mijn handen gevouwen in mijn schoot zit ik in de leunstoel die het dichtst bij de deur staat. Het is heir te warm. Te stil. Mijn moeder komt de keuken uit; haar linkeroog is dik en blauw en er zitten schaafwonden op haar wangen. Ze strompelt naar de geruite bank, wimpelt de hulp af die ik haar aanbied en gaat naast mijn vader zitten. Ik werp hem een nerveuze blik toe, maar hij kijkt niet op. Tranen druppelen op zijn grijze sportbroek en ik wend mijn hoofd af.
Hoe ik bij dit boek kwam
De Program-serie van Suzanne Young heeft een opbouw die je niet zo vaak ziet bij boekenreeksen: het bestaat eigenlijk uit drie duologieën die zich allemaal in dezelfde wereld afspelen, maar in verschillende fasen en tijden. Het Programma en De Behandeling gaan echt over het Programma, de instelling die depressie ‘’geneest.’’ Dan volgen De Remedie en – hierna is de serie niet verder vertaald – The Epidemic, over de tijd vóór het Programma, toen de depressie-epidemie begon, en vervolgens sluit Young af met The Adjustment en het nog te verschijnen The Complication: deze boeken gaan over de tijd ná het Programma. Met andere woorden: De Remedie is het eerste deel van het tweeluik over hoe alles begonnen is, en dat is ook precies de reden dat ik zo nieuwsgierig was naar het boek!
Waar het over gaat
In een wereld vóór het Programma wordt veel tijd en geld geïnvesteerd in het Rouwdepartement, een overheidsinstelling die mensen helpt te herstellen na het overlijden van een geliefde. Het departement werkt met zogenaamde sluiters, en daar is Quinn McKee er eentje van. Haar taak? Zich bij de nabestaanden van een overleden persoon voordoen als die persoon, zodat ze fatsoenlijk afscheid kunnen nemen en het kunnen loslaten. Maar dat trekt een zware wissel op Quinns eigen emotionele gesteldheid, want hoe meer opdrachten ze doet, hoe meer de verschillende persoonlijkheden die ze op zich neemt door elkaar gaan raken. Als ze onder enorm mysterieuze omstandigheden de rol moet gaan spelen van Catalina Barnes en er ook een vriendje bij betrokken blijkt te zijn, begint Quinn zich af te vragen of ze dit nog wel aankan…
Wat ik ervan vond
Oké. Jongens. Dit boek is ZO GOED. Echt, het is niet te geloven hoe veel talent Suzanne Young heeft voor het vertellen van een onwijs boeiend verhaal en het neerzetten van een bloedstollend sterke wereld. Het is totáál anders dan Het Programma en De Behandeling: andere personages, een heel ander verhaal… hooguit zijn er wat kleine hints die je beter oppikt als je de eerdere boeken gelezen hebt, maar dit zou ook een prima start van de serie kunnen zijn. De nieuwe invalshoek maakt het namelijk weer heel erg spannend en opwindend, en door de fijne schrijfstijl is het des te verslavender en word je helemaal ondergedompeld in de mysteries van dit verknipte maar ook zo overtuigende systeem. Serieus. Zó goed.
Intrigerend
Ik heb het verhaal echt verslónden. Ik werd al bij het begin heel erg geboeid door het beroep van sluiter en door hoe dat in zijn werk gaat, en Young heeft het ook echt heel gedetailleerd en geloofwaardig uitgewerkt. Het is heel origineel, maar tegelijkertijd ook iets wat gewoon zou kunnen, wat zou kunnen worden bedacht als therapievorm, en waar je als lijdende dierbare ook gewoon behoefte aan zou kunnen hebben, en dat maakt het zo intrigerend. Maar wat het nog veel boeiender en sterker maakt, is de manier waarop beschreven wordt hoe het voor Quinn is om een – verdraaid goeie – sluiter te zijn. Ik denk dat dat ook het hoogtepunt is van het boek: de ontzettend intense manier waarop je beleeft wat Quinn doet en wat voor impact dat heeft.
Identiteiten
Want mán, wat vond ik het bijzonder en cool om daarover te lezen! Het geeft een heel rijk inzicht in hoe het maatschappelijke systeem en de geestelijke gezondheidszorg zijn ingericht vóór het Programma, maar er is meer. Young beschrijft op huiveringwekkende wijze hoe het is om je steeds een nieuwe identiteit aan te meten en daarin zo ver te gaan dat je de verschillende levens en persoonlijkheden niet meer uit elkaar kunt houden én niet meer weet wie je nou eigenlijk zélf bent. Het is bizar hoe goed Quinn is in haar werk en daardoor is het vertelperspectief op zeker moment ook heel onbetrouwbaar… want over wiens herinneringen heeft ze het eigenlijk? Die van haarzelf of van één van de talloze meisjes die ze gespeeld heeft?
Kwetsbaar
Het verhaal heeft in dat opzicht ook iets heel kwetsbaars. Want bij haar Catalina Barnes-opdracht vindt ze eigenlijk alles wat ze altijd in haar eigen leven heeft gezocht, en daardoor raakt ze des te verwarder. Ik vond het zo mooi om te lezen over hoe ze met kleptomanie de verschillende levens bij zich probeert te houden en ik voelde heel erg met haar mee naarmate ze meer caught up raakte in de opdracht. Het sterke van het boek is ook dat je enerzijds heel erg gaat beseffen hoe gevaarlijk het is voor jezelf en anderen om een overleden persoon te spelen, maar aan de andere kant denk je… kun je het haar echt kwalijk nemen dat ze gehecht raakt aan wat ze zelf nooit heeft gehad? En: zou je zelf ook niet heel veel over hebben voor wat laatste momenten met degene van wie je zoveel hield?
Plottwist
Want dat Quinn zelf maar weinig heeft om gelukkig mee te zijn, is ook iets wat heel sterk duidelijk wordt door haar emotionele ontwikkeling. En dat maakt het des te heftiger om te beleven hoe ze zich probeert te verzetten tegen het terugkeren naar haar eigen leven, hoe ze steeds verwarder raakt en in een touwtrekgevecht belandt met zichzelf én degenen van wie ze zelf houdt. Toegegeven: de twist over Catalina zag ik van mijlenver aankomen, maar de onthulling over Quinns eigen verleden was zo ongelofelijk mindblowing dat ik het echt letterlijk niet gelóófde. Mán, wat een wending! Het verhaal is zo bizar goed opgebouwd en gelaagd en er speelt zo veel en het is zo goed doordacht en uitgewerkt en neergezet en beschreven… echt heel erg sterk.
Conclusie
De Remedie is beslist het beste deel in The Program-serie tot nu toe. Het is zelfs zó goed dat ik al vóór ik begon met het laatste hoofdstuk de ebooks van The Epidemic en The Adjustment heb gekocht en The Complication vooruit heb besteld, want screw it dat ik eigenlijk geen Engels meer lees, ik wil weten hoe het verder gaat! Young heeft zichzelf absoluut overtroffen met de innerlijke struggles, de intrigerende details en de knetterspannende plot en je voelt en denkt er zo ongelofelijk veel bij en het kruipt gewoon volledig in je systeem. Volgens mij is dit één van de weinige keren dat ik een vervolgdeel vijf sterren geef, maar dat is dubbel en dwars verdiend. Ga dat lezen, mensen!
Titel: De Remedie (The Remedy)
Auteur: Suzanne Young | bekend van: Het Programma en De Behandeling
Serie: The Program #3
Vertaald door: Carolien Metaal
Uitgeverij: Karakter
Verschenen: oktober 2015
Aantal bladzijden: 400
Genre: young adult dystopisch
Beschikbaar als: hardcover, ebook (Kobo Plus)
ISBN: 9789045209920
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |