Combinatieprijs boek en ebook vanaf 1 juli!

onder Digitaal lezen, Nieuws met 7 reacties op 14 april 2016

Jongens, ik heb volgens mij onder een steen geleefd: hoe vaak heb ik mijn liefde voor ebooks al wel niet uitgesproken? Je kunt er duizenden van meenemen zonder dat je tas zwaarder wordt, het is ideaal voor mensen met slechte ogen zoals ikzelf, het leest snel, zoeken en markeren is makkelijk… ideaal dus. Ik verkies ebooks in veel gevallen boven fysieke exemplaren, MAAR ik hou ook van het gevoel van een boek en het uitzicht op een goed gevulde, mooi gekleurde boekenkast. De keuze tussen boek of ebook vind ik nog wel eens lastig, en vaker dan me lief is koop ik allebei. Maar dat hoeft binnenkort niet meer! Want… *spannend muziekje* vanaf 1 juli geldt de combinatieprijs voor boek en ebook!

Hoe het werkt

De afgelopen jaren hadden we natuurlijk de Wet op de Vaste Boekenprijs waar niet van afgeweken mocht worden tenzij het onder strenge voorwaarden was. Je betaalde gewoon een bepaald bedrag voor alle boeken en ebooks hadden daar niks mee te maken: sommige ebooks waren zelfs duurder dan hun fysieke tegenhanger en dat was natuurlijk belachelijk. Maar nu is er iets veranderd. Vanaf 1 juli is er namelijk een wetswijziging van kracht: als je een combinatieprijs betaalt, de nieuwe vaste boekenprijs dus, koop je het papieren boek én mag je zonder extra geld kwijt te zijn het ebook van dat boek downloaden zodat je gewoon beide varianten hebt! Voorwaarde is wel dat dat downloaden via dezelfde verkoper gaat, maar dat lijkt me geen punt.

Dit geldt overigens niet voor het kopen van losse ebooks: daar betaal je gewoon nog een aparte prijs voor. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om een boek nog gewoon alleen fysiek te kopen, zonder combinatie. Wat helemaal mooi is, is dat dit ook via boekhandels moet gaan: als je daar een fysiek boek koopt en je betaalt de combinatieprijs, dan moet je via hun site of een andere weg het ebook kunnen downloaden. Volgens mij gaat dat zorgen voor een flinke boost in fysieke verkoop!

Combinatieprijs

Whoop whoop!

Blijkbaar is dit nieuws in maart al bekend geworden of zo, maar ik kom er dus nu pas achter. Wow! Ik was helemaal aan het stuiteren toen ik het las, want dit is zulk goed nieuws voor liefhebbers van boeken én ebooks en het stimuleert ook nog eens de verkoop van echte boeken! Het duurt nog even, maar ik ben er echt heel blij mee. Mijn boekenkast wordt er mooier op, het lezen wordt er makkelijker door… en mijn bankrekening gaat er niet meer op achteruit, ook een mooi argument! Ik ben heel benieuwd of het allemaal goed gaat werken en ik hoop natuurlijk dat het voor alle boeken gaat gelden en dat dit uitgevers gaat stimuleren om ook gewoon standaard een ebookversie op de markt te brengen. Ik hoop ook dat de combinatieprijs niet té duur gaat zijn. Maar als het allemaal soepeltjes verloopt… wow! Dit gaat mij zo veel geld schelen en me zo blij maken! Ik kan het haast niet geloven… te mooi om waar te zijn? Nee toch?

Ben jij blij met de nieuwe combinatieprijs voor boek en ebook?

|| Informatie voor dit artikel is afkomstig van Hebban ||


Gerelateerde berichten:


Reacties