Elly’s Choice wordt BookChoice

onder Digitaal lezen, Nieuws met 4 reacties op 4 februari 2017

Ik heb al een aardige tijd een abonnement op Elly’s Choice: een website waarop elke maand een aantal handgeselecteerde ebooks beschikbaar worden gesteld, als een soort boekenclub. Hoewel het aanbod bij mij de ene keer wat meer in de smaak valt dan de andere keer, ben ik er over het algemeen best wel tevreden mee. Elke maand een tiental gratis ebooks is immers best leuk! Maar nu heeft Elly iets nieuws: iets héél nieuws mogen we wel zeggen. Sterker nog: Elly’s Choice is verleden tijd. De website is veranderd in BookChoice, en behalve de naam gaat het ook om een bijna compleet nieuwe service.

Wat mij aansprak aan Elly’s Choice

Ik was in het begin vooral positief over Elly’s Choice omdat het een heel tof idee is: elke maand tien boeken voor ongeveer 3 euro is een heel schappelijk aanbod. De helft van het aanbod bestond uit debuutromans of bestsellers en de andere helft kon je zelf kiezen door middel van pakketten: Man, Vrouw en later ook Literatuur. Superleuk, want zo heb je de kans om de nieuwste en populairste boeken uit te proberen én krijg je boeken die echt in je straatje passen. Zo had ik op zeker moment twee pakketten: Vrouw (want soms zitten daar best goeie thrillers en leuke chicklits tussen) en Literatuur (omdat ik dat toch het liefste lees). Eerlijke reviews bij de boeken zorgen ervoor dat je weet waar je aan toe bent en  het heeft echt een persoonlijk tintje. Een minpunt vond ik dat de boeken maar tot ongeveer drie maanden terug beschikbaar bleven.

Wat er verandert met BookChoice

BookChoice is eigenlijk totaal uit het niets ontstaan: er waren plannen voor, maar het is zonder echte aankondiging uitgerold. En er zijn best wel wat dingen veranderd. Zo is de ebookdienst nu ook internationaal beschikbaar en zullen de boeken binnenkort in meerdere talen beschikbaar zijn, waaronder Engels en Spaans. De website ziet er een stuk cleaner en duidelijker uit en er is nu ook een app uitgebracht waarin je de boeken kunt lezen. De twee grootste veranderingen hebben echter te maken met de boeken zelf. Ten eerste is het aanbod teruggeschroefd van 10 naar 8 boeken en vervallen de keuzepakketten: iedereen krijgt dus dezelfde boeken, gebaseerd op de smaak van het lezerspubliek. Ten tweede zullen de boeken niet alleen als ebook, maar ook als audioboek beschikbaar zijn. De abonnementsprijs voor nieuwe leden gaat bovendien naar 4 euro per maand, maar oude abonnees mogen de oorspronkelijke prijs nog houden.

Wat ik er van vind

Laat ik beginnen met het positieve: ik vind de uitbreiding naar internationaal aanbod en het opnemen van luisterboeken een hele slimme move, omdat op die manier ook een breder publiek wordt aangesproken en ze gemakkelijker het hoofd boven water zullen kunnen houden. Ik ben dan ook heel benieuwd welke boeken er in de toekomst zullen worden aangeboden. De app zorgt er bovendien voor dat de boeken gemakkelijker te lezen zullen zijn en de website is er absoluut op vooruit gegaan wat betreft vormgeving en navigatie. Het is wel zo dat ik zelf geen interesse heb in de audioboeken en de app waarschijnlijk niet ga gebruiken, omdat ik maar één leesapp echt gebruik (iBooks).

Pakketten

Wat ik jammer vind, is het schrappen van de pakketten: die zorgden er juist voor dat het aanbod goed te personaliseren was. Ik snap dat het uiteindelijk niet meer haalbaar zou zijn om voor drie pakketten steeds boeken te moeten selecteren, maar met de internationale markt zou dat toch moeten kunnen, eventueel met herinrichting van de pakketkeuze. Nu weet ik namelijk niet zo zeker of ik nog geïnteresseerd ben in het abonnement: als het boekenaanbod gebaseerd gaat zijn op de smaak van het Nederlandse lezerspubliek, vrees ik dat het vooral (‘’literaire’’) thrillers en stroeve romans zullen worden – en dat is precies mijn smaak niet. Ik vind het weinig goeds voorspellen dat ik in het februariaanbod al weinig van mijn gading kon vinden. Ik kijk het wel even aan, maar heb er een enigszins hard hoofd in.

Conclusie

Ik snap absoluut waarom ervoor is gekozen om Elly’s Choice in BookChoice te veranderen, maar ik vind het wel jammer dat hiermee het boekenclubgevoel dat ik zo leuk vond een beetje wegzakt. In audioboeken ben ik niet zo geïnteresseerd en ik baal ervan dat de pakketten verdwenen zijn. Ik kijk in ieder geval tot het eind van mijn abonnement de kat uit de boom. Het zal mij benieuwen hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Bron afbeeldingen en informatie: Raymond Snijders

Wat vind jij van BookChoice?


Gerelateerde berichten:


Reacties