Spotify voor boeken: dit zijn onze opties

onder Digitaal lezen met 2 reacties op 4 september 2015

Er wordt nu al behoorlijk lang gediscussieerd en onderhandeld over een Spotify-platform dan wel een Netflix-service voor ebooks. Dit om de piraterij op digitale boeken tegen te gaan én om meer mensen de kans te geven toegang te krijgen tot digitaal lezen. Inmiddels zijn er al wat opties, maar die Spotify voor boeken is er nog altijd niet en dus leek het mij hoog tijd om eens op een rijtje te zetten wat er zoal voor mogelijkheden zouden moeten zijn.

De Bibliotheek

Ten eerste is er het aanbod van digitale boeken van de Bibliotheek dat steeds verder groeit met steeds meer uitgevers die een contract met de service afsluiten. Het enige wat je nodig hebt is een bibliotheekabonnement en een webaccount. Nadelen? Het downloaden van boeken is een omslachtig karwei, zeker wanneer je ze op een tablet wilt hebben, en je kunt er maximaal 10 tegelijk in je digitale kast hebben staan.

Elly’s Choice

Dan is er Elly’s Choice: sinds 2014 kun je daar een abonnement op nemen voor een jaar. Je betaalt in één keer ongeveer 39 euro (2,99 per maand) en mag dan elke maand 10 gratis ebooks downloaden. Vijf van die boeken zijn geselecteerd op populariteit: er zit altijd een debuutroman tussen en een boek van een populaire auteur. De andere vijf boeken worden voor jou geselecteerd afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen: vrouw, man of literatuur. De boeken mag je drie keer downloaden op verschillende apparaten. Voordelen: het is een fijn systeem, met 10 boeken is er vaak wel keus en er zitten regelmatig titels tussen die nog niet zo lang verschenen zijn. Nadeel: het komt ook wel eens voor dat het aanbod van een maand weinig soeps is en dan ben je wel je geld kwijt.

Bliyoo

Als laatste hebben we nog Bliyoo: de ebookdienst van Bruna die begin dit jaar is gelanceerd. De eerste maand is gratis en daarna betaal je per maand via automatische incasso. Je kunt kiezen voor een abonnement met alleen boeken, alleen tijdschriften of een combinatie van die twee. Het is min of meer hetzelfde als met de digitale boekenservice van de Bibliotheek: het aanbod is redelijk en als er eenmaal een uitgever is aangesloten, zitten meteen vrijwel alle boeken erin. Nadeel is dat lang niet alle grote uitgevers zijn aangesloten en het grote nadeel is dat je maar 3 (!) boeken tegelijk op je plank mag hebben. Die zijn dan wel onbeperkt beschikbaar en je kunt inwisselen wanneer je wilt, maar 3 is niet bepaald veel.

Spotify voor boeken

Wat er nog mist

Het wachten is eigenlijk vooral op Amazon: zij lanceerden vorig jaar Kindle Unlimited, waarbij je voor 10 dollar per maand onbeperkt ebooks kunt lezen. In Amerika kun je je ook al abonneren op Scribd en Oyster, maar beide diensten zijn niet beschikbaar in Nederland. Wij moeten het doen met de bibliotheek, Bliyoo en Elly.

Laten we eerlijk zijn: het is allemaal nog niet echt wat het zou moeten zijn. Ingewikkelde downloadsystemen, schamel aanbod, beperkte leestijd en een beperkte hoeveelheid boeken die je mag lezen. Meer vrijheid zou in dit hele verhaal wel op zijn plaats zijn: het onbeperkt op de boekenplank houden van gedownloade boeken, de mogelijkheid van meerdere boekenplanken, onbeperkte hoeveelheden boeken en een contract met gewoon álle uitgevers. Nog beter zelfs zou het zijn als we een systeem zouden invoeren waarbij je bij het bestellen van een digitaal of fysiek exemplaar ook de andere variant erbij krijgt. Maar goed, dat is dan weer een stap te ver.

Het moet gezegd: we hebben nu al meer dan een poos terug, dus de mogelijkheid van digitaal lezen zonder per boek te betalen is er zeker. Maar het is allemaal nog niet echt om over naar huis te schrijven. Als je een specifieke smaak hebt in boeken, is het niet echt het geld waard.

Gebruik jij een van deze ebookdiensten en wat vind je ervan?


Gerelateerde berichten:


Reacties