Spotify voor ebooks: Kobo Plus is er!

onder Digitaal lezen, Nieuws met 13 reacties op 2 maart 2017

De afgelopen tijd hebben verschillende ebook-diensten de revue gepasseerd die het nieuwe Netflix of Spotify voor boeken moesten worden. Elly’s Choice (inmiddels BookChoice), Bliyoo, Mofibo, Scribd, Storytel… allemaal services met goeie potentie, maar mij konden ze nooit zo heel erg overtuigen. Ik vond het aanbod te karig, de manier van lezen niet fijn of de prijs te hoog. Maar nu is er iets nieuws, en ik denk dat dat hét succes van 2017 gaat worden als het op digitaal lezen aankomt: ik ben in ieder geval al volledig verkocht. Ik heb het over het vorige week geïntroduceerde Kobo Plus!

Kobo en Bol.com = Kobo Plus

De samenwerking tussen Kobo – het bekendste merk van e-readers – en Bol.com, de grootste webwinkel van Nederland, is al een tijdje niet nieuw meer. Kobo’s e-readers worden op Bol.com verkocht en ebooks ie je bij Bol.com koopt, worden automatisch gesynchroniseerd met je Kobo-account waardoor ze direct op je e-reader staan. Nu hebben Bol.com en Kobo opnieuw de handen ineengeslagen en een heus ebook-abonnement geïntroduceerd: een liefdesbaby die luistert naar de naam Kobo Plus.

Hoe werkt het?

Laat ik mijn lofrede beginnen met te zeggen dat Kobo Plus de allermakkelijkste ebook-dienst is die ik tot nu toe ben tegengekomen. Het enige wat je nodig hebt, is Bol.com en een Kobo-reader OF de Kobo-app op je tablet of smartphone. Meer niet. Kobo Plus is namelijk een abonnement waarbij je voor een tientje per maand onbeperkt ebooks mag lezen. Dat abonnement sluit je af via Bol.com, gewoon met je winkelwagentje en je gebruikelijke betaalmethode, en vervolgens kun je – ook op Bol.com, op je ereader of in de app – boeken toevoegen aan je Kobo Plus-bibliotheek. Die download je en hopla: je kunt ze lezen. Onbeperkt. Offline. Makkelijker kán gewoon niet. Het abonnementsgeld wordt – na een eerste gratis maand –  maandelijks afgeschreven én je kunt altijd opzeggen.

Het aanbod

Het aanbod is geweldig. Je hebt toegang tot tienduizenden boeken: Nederlandstalig, Engelstalig, kinderboeken, Young Adult, fantasy, non-fictie, romans, thrillers, noem het allemaal maar op. Wat mij opvalt is dat Kobo Plus volgens mij een flink aantal uitgevers van Mofibo heeft overgenomen: veel uitgevers zijn namelijk zodanig verbonden aan Kobo Plus dat heel veel van hun ebooks beschikbaar zijn. Denk aan bijvoorbeeld Moon (bijna alle boeken van Cassandra Clare zijn te downloaden) en Blossom Books: de net verschenen titels Cinder van Marissa Meyer en De Kids of Appetite van David Arnold zijn al beschikbaar. Maar ook oudere boeken zoals Joop ter Heul van Cissy van Marxveldt zijn te downloaden! Bij het zoeken op een boek zie je meteen of er een Kobo-optie tussen zit (even rondneuzen zonder meteen een abonnement te moeten nemen kan dus, superfijn!) en na één klik staat-ie in je bibliotheek.

En de nadelen?

Het moge duidelijk zijn dat ik lyrisch ben over Kobo Plus: ik heb meteen een proefmaand afgesloten en ben geweldig blij met het enorm uitgebreide aanbod. Maar ik moet toegeven dat er ook nadelen aan zitten: je móet de boeken namelijk lezen op een ereader van Kobo of in de Bol.com-app, terwijl er natuurlijk ook nog andere ereader zijn. Daarnaast zijn er ook heel duidelijk uitgevers die niet meedoen met Kobo Plus – nog niet in ieder geval – en je hebt dus geen volledige zekerheid dat de boeken die jij graag leest, beschikbaar zijn. Maar… een aanbod van deze omvang voor slechts een tientje per maand is écht heel schappelijk. Het werkt ontzettend eenvoudig en fijn en ik denk dat we wel mogen zeggen dat dit het beste systeem is wat ‘’Netflix voor ebooks’’ betreft tot nu toe!

Ik ben in ieder geval fan en kan niet wachten welke toffe boeken ik dankzij Kobo Plus ga ontdekken!

Ga jij Kobo Plus uitproberen?


Gerelateerde berichten:


Reacties

 • Ik heb ook meteen een abonnement afgesloten en ben ook superblij! Ik heb tot nu toe al De Kids of Appetite en Lefbek gelezen, allebei best recente boeken. Heel fijn!

 • Klinkt goed! Dit soort abonnementen zijn altijd heel mooi en het feit dat je allerlei boeken kan lezen maakt mensen ongetwijfeld gelukkig. Maar toch blijf ik bij mijn fysieke vriendjes in de bibliotheek en boekhandel 🙂

 • Ik vind het een goed initiatief, maar ben niet onverdeeld enthousiast, vooral omdat je een Kobo e-reader moet hebben. Of de app, maar lezen op mijn tablet of smartphone vind ik absoluut niet aangenaam.

  • Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat het niet voor iedereen werkt op deze manier, dat vind ik er ook minder positief aan. Zo maken ze het erg exclusief en dat hoeft het niet te zijn.

 • Ik heb een abonnement genomen en ben enthousiast. Had al een Kobo erader. Jammer dat niet alle uitgevers meedoen, maar er is een enorm grote keus een boeken. Eerder had ik een elly’s choice abonnement maar vond de recente veranderingen daar erg klantonvriendelijk en het aanbod zeer matig.

 • Ik heb een goed werkende Sony e-reader die ik nog steeds gebruik. Is het mogelijk om de boeken met behulp van een Kobo e-reader te downloaden en dan via de computer d.m.v. het slepen van de bestanden over te zetten naar de Sony e-reader? Ik vind het eigenlijk jammer dat je verplicht bent om een Kobo e-reader aan te schaffen om het abonnement te kunnen gebruiken.

  • Je kunt titels wel oversluizen zeg maar, maar ik weet niet of dat ook voor de Kobo Plus-boeken geldt… ik denk dat daar een bescherming op zit. Dat zou je even bij Bol.com of bij Kobo moeten navragen!

 • Ik heb het in eerste instantie ook overwogen, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het niet fijn voelt want ook zijn de boeken niet van jou, nadat jij het abonnement hebt stop gezet verdwijnen de boeken gewoon weer, dit vindt ik erg jammer en is mijn oordeel gekomen door het niet te doen.
  Misschien nog op een latere termijn, maar voor nu houdt ik het bij bookchoice.

 • Het lijkt heel wat …..
  Tot je besluit om die 120 euro per jaar anders aan eboeken te besteden – let wel: dat is gemiddeld zo’n 200 boeken per jaar! – want dan zijn al je boeken ‘foetsie’.
  Twee: ook van de aangesloten uitgevers zijn veel recente titels NIET beschikbaar!
  je bent verplicht om altijd abonne te blijven ….
  Veel alternatieven voor heel wat minder per jaar dus.
  ….. uiteindelijk is het gebakken lucht welbeschouwd!

  • Het is inderdaad een nadeel dat je de boeken niet meer kunt lezen als je je abonnement niet meer wilt gebruiken, maar voorlopig ben ik er nog dik tevreden mee 🙂