Vakantiebieb zomer 2015

onder Apps en websites met 0 reacties op 26 juli 2015

Je kunt er tegenwoordig de klok op gelijk zetten: vier keer per jaar lanceert de Bibliotheek hun inmiddels welbekende Vakantiebieb-app. Vlak voor het begin van elke schoolvakantie verschijnt deze in het aanbod van Android- en Apple-apparaten. Lid zijn van de bibliotheek is absoluut niet nodig: je hoeft alleen maar een account aan te maken en daarna kun je bij alle edities van de Vakantiebieb inloggen. De Vakantiebieb voor deze zomer is op 1 juli gelanceerd: tijd om het aanbod en de gebruiksvriendelijkheid onder de loep te nemen.

Aanbod: super of schamel?

De Vakantiebieb zou voor elk wat wils moeten hebben: naast boeken kun je namelijk ook een aantal tijdschriften gratis downloaden en lezen. Dit is echter weinig bijzonders: het rijtje magazines bestaat uit Runner’s World, Computer Totaal, ZOOM en Vrij Nederland. Het boekenaanbod heeft meer keus: je kunt dit bekijken per genre of op alfabetische volgorde en voor de kinder- en jeugdboeken is een apart onderdeel van de app gemaakt.

In de sectie spanning moet de Vakantiebieb het vooral hebben van enkele bestsellertitels van Nicci French, Marion Pauw, Rosamund Lupton en Tess Gerritsen. Fervente liefhebbers van de populaire thriller zullen dus hun hart kunnen ophalen. De romanafdeling valt echter erg tegen: genoeg te kiezen, maar vooral onbekende titels en auteurs. Uiteraard biedt dat een mooie gelegenheid om nieuwe pareltjes te ontdekken, maar voor wie op zoek was naar het werk van bijvoorbeeld Jojo Moyes, John Boyne of Tatiana de Rosnay is de Vakantiebieb toch enigszins een teleurstelling. De meest opvallende titels zijn De eerste dag van David Nicholls (verfilmd als One Day met onder andere Anne Hathaway), Kinderen van het ruige land van Auke Hulst en Liefde of leugens van Conny Regard. Verder nog een paar stuks non-fictie en wat taalgidsen (Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans).

Nee, de Vakantiebieb scoort niet echt… totdat je de jeugdafdeling opent. Boeken te kust en te keur, ingedeeld op leeftijd: genoeg voorleesmateriaal, maar ook leuke boekjes om het leren lezen te oefenen deze vakantie. Boeken van Vivian den Hollander, Rindert Kromhout, Paul van Loon en dergelijke vullen de digitale planken. Ook voor schoolkinderen is er keus uit spannende en herkenbare boeken, bijvoorbeeld De Grijze Jager, Dummie de mummie en Dagboek van een muts. En dan zijn er nog de Young Adult-titels: een boek uit de Iron Fey-serie van Julie Kagawa (De IJzerprinses), een titel van Mel Wallis de Vries (Wreed), eentje van Danielle Bakhuis  (Wat als…?) en twee minder bekende werken van Lotte Boot en Els Beerten. De grote verrassing hier is Niels Holgersson’s wonderbare reis van Selma Lagerlöf, maar of jongeren hier echt in geïnteresseerd zullen zijn is maar de vraag.

Vakantiebieb

Hoe functioneert de app?

Als je het aanbod uitpluist, kun je zoveel downloaden als je maar wilt. Eenmaal gedownload blijft alles ook offline beschikbaar, ideaal voor een vakantiebestemming zonder wifi! Er is een aparte optie om direct verder te lezen in het laatst geopende boek zonder eerst naar je boekenplank te hoeven en uiteraard onthoudt de app waar je gebleven was. Er wordt per hoofdstuk geteld hoeveel bladzijden je nog moet (afhankelijk van de lettergrootte) en de bladzijde omslaan is makkelijk zat. Dingen als helderheid zijn eenvoudig in te stellen en je kunt ook makkelijk navigeren binnen het boek middels de inhoudsopgave en navigatiebalkjes: eentje binnen het hoofdstuk en eentje binnen het boek als geheel. De lettertypes kunnen veranderd worden: er is zelfs een dyslexievriendelijke mogelijkheid, wat een groot pluspunt is voor de jonge lezertjes.

Wie op een zwoele zomeravond wil lezen, kan de nachtstand aanzetten (wit op zwart in plaats van zwart op wit) en de lettergrootte kan flink aangezwengeld worden, hoewel de grootste optie voor slechtzienden toch nog vrij klein is. Eigenlijk wijst alles zich gewoon vanzelf en dat zorgt ervoor dat je je hoofd niet hoeft te breken over de gebruikswijze van de app. Let wel op: hij is beschikbaar tot en met 31 augustus, daarna worden alle boeken verwijderd – inclusief het materiaal dat je gedownload hebt.

Conclusie

De app is eenvoudig en prettig in het gebruik, dus daar ligt het niet aan. Het is meer het aanbod dat nogal schamel is: hou je van minder bekende en minder beduidende boeken, dan is er niets aan de hand. Maar wil je graag toptitels van je favoriete auteurs, dan kun je beter gebruikmaken van de zomerse acties van veel ebook-winkels. Of van het algemene aanbod van digitale boeken van de Bibliotheek natuurlijk, hoewel ook dat op veel fronten nog teleurstelt.

Voor meer informatie over de Vakantiebieb, check de website.

Maak jij gebruik van de Vakantiebieb?


Gerelateerde berichten:


Reacties

Er zijn nog geen reacties.