Aanrader: Harry Potter Expo

onder Events met 1 reactie op 16 september 2016

Harry Potter: ik ben ermee opgegroeid, kan ontzettend genieten van de boeken en films en ben vast van plan om binnenkort weer eens alle boeken te lezen en de films te kijken. Hoewel ik er niet meer zo héél erg fan van ben – het is natuurlijk ook al een tijd geleden dat de laatste boeken en films uitkwamen en dan tel ik de ‘’extra’’ dingen niet mee – maar af en toe maak ik een uitzondering. Zoals met de Harry Potter Exhibition die momenteel in Brussel loopt én binnenkort naar Nederland komt! Afgelopen weekend ging ik ernaartoe in de Belgische hoofdstad en de Potterpassie is weer helemaal op komen duiken.

De tentoonstelling

Harry Potter: The Exhibition is een reizende, in Chicago begonnen tentoonstelling die de originele kostuums, rekwisieten en sets naar het grote publiek brengt. In een aantal ruim opgezette zalen kun je talloze in de films gebruikte spullen bewonderen! Niet alleen krijg je de kans om gesorteerd te worden met (een exemplaar van) dé Sorteerhoed, ook zijn er verschillende fotogelegenheden: wat dacht je van een Mandragora uit de aarde trekken, loungen in Hagrids stoel, een potje Zwerkbal spelen en op de foto voor een greenscreen, met toverstok en al? Het kan allemaal!

Oog voor detail

Aan alle acht de films wordt aandacht besteed. Van grote sleutelstukken als de House Cup, het ei uit The Goblet of Fire, de Gruzielementen en de bezittingen van de Drie Broers (waaronder de Onzichtbaarheidsmantel) tot kleine details zoals alle lekkernijen, de Zwerkbalspullen uit Rons kamer en de brief van Zweinstein die Harry krijgt. Daarnaast zie je talloze kostuums uit belangrijke scènes én de poppen die zijn gebruikt voor de magische wezens. Denk aan de outfits van het Wintergala en de bruiloft van Bill en Fleur, maar ook aan de Zwerkbalgewaden en de uitdossingen van de professors! En wat dacht je van levensgrote versies van Scheurbek, Aragog, een Dementor en de schaakstukken uit The Philosopher’s Stone? Het is er allemaal en nog veel meer!

harry-potter-expo-2016

Wat ik ervan vond

Nu ik er zo over schrijf, besef ik des te meer hoe gaaf ik het vond! Het is redelijk prijzig (€20 per kaartje) maar dan heb je ook wel écht wat. Het is onwijs bijzonder om daar rond te lopen en alles voor je te zien wat in de films zit, alle échte spullen die door Daniel, Emma, Rupert en de rest van de cast zijn gebruikt en gedragen. Het is ontzettend mooi aangekleed, helemaal in sfeer, alsof je op de échte sets loopt, en je krijgt gewoon echt kippenvel. Ik vond het supergaaf om de kostuum te zien en de details, maar ook echt de kamers van de professors en al die rekwisieten, en ik vond het al net zo leuk om echt op de foto te kunnen met zulke decorstukken.

Thuiskomen

Vlak na het sorteren krijg je filmfragmenten te zien van de hoogtepunten uit alle acht de films en daarna gaat de schuifdeur open en is er een hoop rook en opzwepende muziek en dan staat daar… de Zweinstein Express. Ja, de echte, immens groot en bijzonder en zo onwijs gaaf! Helaas word je er vrijwel meteen langs geleid dus echt bewonderen kan niet: vind ik erg zonde. Maar door die filmfragmenten en die trein besefte ik wel hoe mágisch de Potterwereld is, hoe bijzonder en intens die wereld is geschapen door Rowling en zeker ook de filmmakers. Het is gewoon een fenomeen geworden, het heeft echt een plekje in mijn hart. Ik kreeg gewoon kippenvel en een heel warm gevoel. Bijna als thuiskomen. Hogwarts is my home – en zo voelde het ook eigenlijk. Dat is precies waarom de tentoonstelling zo’n aanrader is!

Vanaf februari is de Expo in Utrecht te zien: de kaartverkoop is vandaag gestart! Het is een magische ervaring voor elke Potterfan: hoewel de indeling hier en daar beter had gekund, heb ik er met volle teugen van genoten!

Ben jij al geweest of van plan om te gaan?


Gerelateerde berichten:


Reacties